Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ : Τι να προσέξουμε στα “χρωματιστά” τιμολόγια του ρεύματος από 1/1/2024

 ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ : Τι να προσέξουμε στα “χρωματιστά” τιμολόγια του ρεύματος από 1/1/2024


Συμβουλές στους καταναλωτές και το πως θα αντιμετωπίσουν την νέα διαμορφωθείσα κατάσταση στα τιμολόγια των παροχών ενέργειας μετά την λήξη του επιδόματος , δίνει το Μέλος του ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία καταναλωτών Ελλάδος και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Φώτης Αλεξόπουλος .
O Κ. Αλεξόπουλος διευκρινίζει προς τους καταναλωτές ότι θα υπάρχουν τέσσερα είδη Τιμολογίων :
Tο Μπλε τιμολόγιο σταθερής χρέωσης , το Πράσινο τιμολόγιο κυμαινόμενης χρέωσης, διαφορετική ανά μήνα, το Κίτρινο τιμολόγιο μικτής χρέωσης και το Πορτοκαλί τιμολόγιο αποκλειστικά για τους καταναλωτές με έξυπνο μετρητή.
*****Επιδοτήσεις θα δοθούν αποκλειστικά και μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά
Επίσης επισημαίνει ότι κατα την άποψη του οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα δέκα παρακάτω σημαντικά σημεία:
1)Ο πάροχος δεν είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει εφόσον δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο Συμβόλαιο .
2)Αυτομάτως ο καταναλωτής εντάσσεται στο πράσινο κυμαινόμενο τιμολόγιο το οποίο θα έχει ισχύ για 1 χρόνο
3)Ο καταναλωτής δεν είναι όμως υποχρεωμένος να το ακολουθήσει.
4) Είναι ελεύθερος ο καταναλωτής να αποφασίσει ότι δεν είναι το τιμολόγιο που επιθυμεί και να το αλλάξει μέσα από τη σελίδα της ΡΑΕ ή τη σελίδα του e-katanalotis .
5)Ο Καταναλωτής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός ως προς τις προσφορές των παροχών και να τις αναλύει με προσοχή .
6) Επιπλέον , απαγορεύεται οποιαδήποτε επιπλέον χρέωση απο τον πάροχο σε περίπτωση που επιλέξει ο καταναλωτής να είναι ο λογαριασμός του ένχαρτος, δηλαδή να του έρχεται συστημένος στο σπίτι αντί για το κινητό τηλέφωνο.
7)Θα πρέπει να επιλέξουν ως προς το μεγαλύτερο δέλεαρ που έχουν οι εταιρίες αυτή τη στιγμή οι πάροχοι και είναι η έκπτωση συνέπειας. Η έκπτωση συνέπειας καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης θα επιβραβεύεται για κάποιους μήνες.
😎 Να μην παρασύρονται οι καταναλωτές από πολύ μεγάλες προσφορές.
9) Οποιαδήποτε παραπλανητική διαβεβαίωση ότι «σου εξασφαλίσαμε την καλύτερη δυνατή τιμή», δεν πρέπει να επηρεάζουν την κρίση του καταναλωτή.
10) Επίσης, στο κυμαινόμενο τιμολόγιο ο καταναλωτής δεν προστατεύεται από τυχόν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
**Στα νέα τιμολόγια θα δουν οι καταναλωτές ότι θα αναγράφεται ο σύνδεσμος που παραπέμπει στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και του e-katanalotis και θα είναι και με Qcode.
***ΠΡΟΣΟΧΗ : Αν δεν υπάρχει αυτός ο σύνδεσμος αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί αυτός ο τύπος τιμολόγησης από τη ΡΑΕ και είναι εκτός πλαισίου.
Για κάθε είδους παράπονα η καταγγελίες οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στις καταναλωτικές ενώσεις όπως π.χ : ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ email: inka:inka.gr - Τηλ Κέντρο 2103632443 , στην ΡΑΕ, όπως και στο Υπουργείο Ανάπτυξης».